Твій горіх

Ми в соцмережах
Viber, WhatsApp: +380971338689
Telegram: +380678482323

viktoriya.oreh@ukr.net

Цілодобово на зв'язку

+380971338689
+380683288573

Блог

pekin

Особливості і перспективи нової для України культури

Пеканський горіх є близьким родичем традиційного для України волоського горіха. Однак пекан виграє у нього за смаковими властивостями, харчової цінності і, відповідно, вартості на ринку. Найбільші промислові насадження пекана сьогодні розташовані в Північній Америці і Середньої Азії. Україна є регіоном, який потенційно підходить для вирощування пеканського горіху. Які перспективи в українського пекана на ринку і що потрібно знати про цю культуру - читайте далі.

Якщо споживачам Канади, Північної Америки та Європи горіх пекан добре знайомий, то для Украіни це, скоріше, екзотика. Тому внутрішньому ринку потрібно буде докласти чимало зусиль для популяризації цієї культури- особливо з огляду на високу вартість плодів і низьку купівельну спроможність населення. У той же час у пеканского горіха є відмінний експортний потенціал: Європа, наприклад, купує пекан у США, Канади, Бразилії і Австралії. Якщо ж виробник цього горіха буде у європейців «під боком», вони зможуть забезпечити йому стабільно високий попит і, що важливо, хорошу ціну. В середньому європейські покупці платять за плоди пекана на 50% більше, ніж за волоські горіхи. Крім найвищих смакових якостей, він відрізняється ще й унікальним складом. Жирні кислоти, якими багатий пекан, запобігають розвитку онкологічних захворювань, інфарктів, інсультів та ішемічної хвороби. У медицині та дієтології також дуже цінується масло з пеканського горіха.

- Я вважаю, що промислове вирощування пекана дозволить українським виробникам розширити горіхову нішу і, крім традиційного волоського горіха, пропонувати на міжнародному ринку ще один затребуваний продукт, - говорить керівник фермерського господарства «Єфрем» Іван Юкал.

- В Європі ми, безперечно, легко можемо стати лідером з постачання пеканського горіха за рахунок територіальної близькості до потенційного покупця. При цьому пекан не являється складнішою в виращуванні культурою в порівнянні з волоським горіхом. Я б сказав, що він простіший-  за рахунок своєї кращої морозостійкості і стійкості до захворювань. Єдина складність полягає в тому, що пекан культура для України нова, необхідно вивчити схеми опилення та інші нюанси, які дозволять добитися стабільних і високих врожаїв. В цьому році Івану Юкалу запропонували взяти участь в проекті по вирощуванню посадкового матеріалу пекану в Україні.

У розпліднику ФГ «Єфрем» в травні цього року були висіяні пеканські горіхи десяти сортів канадської селекції, які традиційно вирощуються на півночі Канади. Насіння фермер отримав на початку травня, часу на стратифікацію майже не було. Їх висіяли на поле з крапельним поливом, і в липні тільки почала лопатися оболонка, тому проростання очікують в серпні. Частина з сортів, висіяних в ФГ «Єфрем», успішно плодоносить в Херсоні, ще частина - в Києві. Йдеться поки що тільки про колекції ботанічних садів і наукових установ, оскільки промислових насаджень пекану в Україні поки немає.

В умовах України пекан може вирощуватися в південних, центральних і навіть північних регіонах - аж до Київської області. Фахівці рекоменують підбирати такі сорти, які б дозрівали до середини жовтня. Якщо дерева пекана досить морозостійкі, то плоди сильно схильні до впливу холоду. Тому вирощування сортів, що дозрівають пізніше середини жовтня, для Україна пов'язане з ризиком втрати врожаю.

Принципи розмноження пекана такі ж, як і волоського горіха. Дерево можна виростити з сіянця або отримати через щеплення. В останньому випадку є варіанти: пекан може бути щеплений на пекані, на чорному або на волоському горіхах. Сіянці відрізняються кращою адаптацією і приживлюваністю, ніж саджанці. Останні нерідко гинуть через ушкодження кореневої системи при пересадці. Але щеплені саджанці раніше вступають в плодоносіння - у віці 4-5 років, тоді та як дерева, вирощені з сіянців, починають плодоносити ближче до десятого року життя.

Так само, як і у волоського горіха, у пекана є класифікація за силою росту дерев: слабо рослі, середньорослі і сильнорослі. Для промислових насаджень більше рекомендуються середньорослі сорти. Схеми посадки для них використовуються такі ж, як для сильнорослого волоського горіха: 10х12 або 10х14 метрів. Дерева пекана потужні, з сильно розвиненою кореневою системою, за рахунок якої вони добре переносять дефіцит вологи і не занадто вимогливі до складу грунту.

Іван Юкал- селекціонер