Твій горіх

logo1
Ми в соцмережах

Viber, WhatsApp:

+38-067-788-32-07
[email protected]

Цілодобово на зв'язку

+38-067-788-32-07
+38-097-133-86-89

Барський селекціонер Іван Юкал: Чому я вирощую горіхи і з чого варто починати горіховий бізнес

Іван Юкал – селекціонер з фермерського господарства «Єфрем» Барського району, який знає про горіховий бізнес дуже багато. Він продає саджанці та сіянці, а для своїх покупців і усіх охочих проводить безкоштовні семінари та навчання. Селекціонер розповів журналістам БарNews.City чому він обрав саме цю культуру для такого широкого вивчення та популяризації, адже займається він і вирощуванням зернових культур. 

– Свого часу мій батько був в колгоспі, тоді часи були важкі, родина в нас – велика. В нас було близько 20 горіхів навколо обійстя. Зібравши врожай, батько їздив на Урал, Сибір. Щось билося, щось продавалося цілим. На отриману виручку нас вдягали, взували, збирали в школу. Коли батько став старим, сказав: «Дивися, сину, скільки років мене горіх не підвів. Якщо ти поставишся серйозно та з повагою до цієї культури, то й тебе не підведе». Ці слова спонукали мене вивчити інформацію про горіх і спробувати себе у горіховому бізнесі.

Зараз я проводжу семінари, розповідаю про вирощування горіха. Про те, що випробував на своїй ділянці. Я навчаю і вчуся одночасно. Але я хочу поділитися здобутими знаннями, щоб горішникам-початківцям було легше розпочинати свою справу. Мої семінари – безкоштовні. Ви можете використати частинку мого досвіду і з’єднати ще з чиїмось.

Я – фермер, який вирощує різні культури. Горіх – моє хобі, яке перетворюється в бізнес. Горіховий розплідник – земля, яка планується для дітей. Я таким чином закладав інвестицію в свою пенсію, але це перейшло в промисловий задум.

Горіх виправдав мої надії

Горіх – культура досить рентабельна. Навряд чи можна знайти рентабельнішу культуру, в період, коли горіх вже плодоносить. При порівняні з зерновими чи технічними рослинами,  горіх рентабельніший в 10 раз. Звісно, якщо його доглядати і робити все з розумом. Для цього треба враховувати помилки, які роблять при закладанні горіхового саду.

Перевага цієї культури:

  • Горіх прив’язаний до курсу долара. Він швидше реагує на курс, ніж інші культури
  • Горіх продається майже весь рік, з невеликими перервами
  • Він не боїться морозу, не переживаєш, що пропаде
  • Якщо його зафасувати, він не темніє, якщо заморозити – не втрачає свого вигляду і два роки

Головне – правильно визначити строки продажу. Коли люди несуть масово здавати – ціна обвалюється. А люди починають бити і здавати горіх, коли польові роботи закінчуються – кінець листопада. Так, в Україні горіх приймають по низькій ціні, порівняно з іншими країнами, але це тому, що в нас партії – різносортові.

  • Горіх – багатогранний бізнес: в ньому багато корисного: шкіра, перетинки, з яких можна багато робити різних настойок.
  • Листя використовують як корм тваринам, це – фітотерапія для шлунку в худоби та профілактика різних захворювань.

Якщо все поєднати – це буде гарний бізнес, адже горіховий сад буде давати прибуток до 170 років.

Будете мати горіхи – не потрібно буде їхати на заробітки, а вдома займатися бізнесом і бути економічно незалежні.

В мене на господарстві була жінка, яка хотіла, щоб мій механізатор посватав її дочку. Каже до мене: що її донька гарна господиня, закінчила інститут, є будинок і 20 горіхів. Я питаю: «Ну і що?» А вона мені: «Як що? Їм більше 30 років. Їх ще дід садив. Це, мінімум на кожному горіхові, як не 3 то 4 тисячі. І це – в зимовий період, коли задуло, холодно. Вони будуть сидіти в теплі, дивитися один на одного і горішки бити. А це – щодня як не 700 то 1000 гривень. Разом – 60 тисяч за зиму». І це – розрахунок простої жінки. Але якщо посадили 100 чи 200 горіхів і гарно доглянули, то буде ще прибутковіше.

З чого починати

Щоб отримати максимальний прибуток, треба врахувати усі нюанси закладки саду. Помилки в горіховому бізнесі коштують дорого, бо корчувати дерева – витратно.

  • Треба мати план посадки
  • Враховувати те, що горіхи є різних видів: карликові (2-3 метри), низькорослі(3-4 метри), середньорослі (4-6 метри), та високорослі (10 і більше метрів). В перемішку садити їх не можна, бо вони будуть заважати рости один одному. В них різні типи крони, розгалуження гілок та кореневої системи. Крім того, в них схема посадки (кількість дерев на площу) – різна
  • Треба визначитися скільки ви можете вкласти грошей на гектар

Які схеми посадки є і яка найефективніша

Є різні схеми посадки: традиційна – 14х14 до 10х10 метрів. Так висаджуються горіхи з верхівковим (термінальним) типом плодоношенням. Це – від 51 до 101 дерева на гектар.

Напівінтенсивна технологія – від 14х7, 12х6, 10х5 метрів. В такій схемі, через років 25-30 по одному дереві потрібно буде забрати. Ті дерева, що будуть вирізатися, вирощуються спеціально на першокласну деревину.

Інтенсивна – 8х4, 7х3,5, 9х3,5 метрів. Це – середньорослі або слаборослі типи горіха з латеральним типом плодоношення (плоди родять по всьому однорічному пагоні, а не лише зверху). Для інтенсивної схеми потрібен особливий догляд: позакореневе живлення, крапельний полив.

Суперінтенсивна схема – використання карликових порід. Це – 4х6 метри, або 5х7. Крони дерев при цій посадці не зімкнуться.

Одна з кращих схем – інтенсивний тип. 7х3,5 з живленням та посадкою в шаховому порядку. Тут найкраще підійдуть середньо або слаборослі з лотаральним типом плодоношення.

Що головне в закладенні горіхового саду

Тут дуже багато моментів. Найважливіше – вибрати сорти. Це – проблема. В Україні дуже мало агрономів, які знають селекцію горіхів і можуть проконсультувати. Я вже не говорю про тих, у кого ми купуємо саджанці.

При купівлі, фермер має розповісти вам все про саджанець: порода, вид (запилювач (хлопчик) чи дівчинка), тип плодоношення, період цвітіння, який запилювач для нього краще взяти, як дерево росте і плодоносить на наших ґрунтах, генетична можливість дерева.

Одного разу жінка продавала горіхи. З одного дерева вона зібрала дев’ять мішків горіхів. Я поїхав до неї, подивився на горіх і викупив у неї 7 мішків, по 30 кілограм кожен. Потім з того горіха я зібрав 270 кілограм.

Є горіх, якому 9 років. З цього дерева я зібрав 1,5 мішка горіха, це – 39 кг.

Важливо також враховувати запилення. Треба розуміти поняття – роза вітрів. Знати – з якої сторони на вашій земельній ділянці дує вітер. Для цього забийте прапорець і перевірте напрям вітру в більш-менш спокійну погоду. Особливо для горіха важливо куди дме вітер з 15 квітня по 15 червня, тобто весь травень. Напрям вітру не дуже зміщується зі зміною пори року. Але буває, що вітер на ділянках крутиться.

Нам необхідно, щоб він провівав рядки дерев. Це потрібно для того, щоб дерева запилювалися. Гарне провітрювання зменшить захворюваність горіхів.

Як вибрати дерева для посадки

Дерева діляться на більш виражену батьківську чи материнську форму. Треба це враховувати при посадці саду. Батьківських дерев, які розрізняють по сережках, в саду має бути 15-20 %, і 80% – материнських.

В батьківській формі мало бруньок, але вони важливі для закладки урожаю.

Крім того, горіхи діляться за типом цвітіння. Крім верхівкового типу плодоношення (добре запилюється) та латерала (на всіх довжині пагона зав’язують зав’язі, але важко запиляються), є полулотерали (на пів пагона зав’язі).

Дуже гарно виглядає гронове цвітіння. Багато людей думає, що якщо є таке цвітіння на горісі, він має дати дуже гарний врожай. Так, горіх буде рясний, але горішки будуть малі. Щоб усі вони набрали поживних речовин, потрібне додаткове живлення.

Що робити, щоб весняні заморозки не знищили весь врожай

Є горіхи з добре вираженим цвітінням в дві хвилі. Між періодами цвітіння у них 20-30 і більше днів. Такі горіхи мають плюси і мінуси.

Плюс: якщо вдарив заморозок, то друге цвітіння врятує ваш прибуток. Врожайність від другої хвилі складає 20-30%. Але це краще, ніж нічого.

Мінус: частина горіхів дозрівають в кінці жовтня. Такі дерева погано входять в зимівлю. Їх треба примусово вводити в зимівлю, щоб потім не обмерзали. Для цього даємо позакореневе живлення (калій, кальцій, магній, цинк).

Треба звернути увагу й на сорти горіхів. Не варто садити горіхи одного періоду дозрівання. За порадами фахівців, необхідно в саду мати 30% ранніх горіхів, 50 – середнього строку дозрівання, 20 – пізнього. Коли будуть заморозки, частина плодів пропаде. Я коли закладав сад, про це не знав, та просто посадив різні сорти. Але, в мене було аж 70% горіхів середнього сорту. Після заморозку я мав прибуток лише з 30% саду, але і це краще, ніж нічого.

Тому, необхідно описувати сорти і складати собі таблицю, запитуйте усі характеристики в селекціонера, в якого купуєте дерева.

Якщо не робити підрахунки і не враховувати все, ви не будете знати скільки і якого сорту треба посадити. А це – великий ризик.

Треба мінімум по три сорти материнського горіха і запилювача різних термінів цвітіння.

Як вибрати хороші запилювачі і як їх садити

Необхідно розуміти які запилювачі є і який вам потрібен. Усі бачили навесні в деяких горіхів розвиваються сережки – це батьківська форма – запилювачі. Сережки бувають різного розміру та форми (від 3 до 40 см). Найцінніші – короткі сережки, які під час вітру не обпадають.

Сережки цвітуть 5-12 днів, а материнська форма – 56 днів. Якщо усі запилювачі відцвітуть одночасно, материнський горіх може не запилитися. Крім того, на запилення впливає й погода. Туман робить пилок важким і він не зможе далеко полетіти, дощ взагалі не дозволить пилку полетіти. При мінусовій температурі – пилок гине.

Тому, потрібно враховувати при закладці саду ранні, середні та пізні запилювачі. До того ж, дуже добре, якщо на одному дереві сережки цвітуть неодночасно.

Пилок теж не однаковий. Він є різних видів зернистості: мілкий, дуже мілкий та крупний. Він розміру пилку залежить на яку відстань він полетить. А летіти він може до 2 кілометрів, якщо легкий та сухий. Хоча, після дощу він іноді не може долетіти і до другого рядка.

Також відстань польоту залежить від висоти дерева: з високого, звісно, летить далі.

Це основи, і не врахувавши їх, ці помилки буде важко або й неможливо виправити.

Також треба враховувати, що пилок переносить хвороби. Тому, якщо в саду є хворі дерева, їх треба лікувати.

Отже, щоб дерева добре запилювалися, потрібно, щоб запилювачів було достатньо, а сад добре провітрювався.

Запилювачі садять в шаховому порядку.

Враховувати треба і клімат.

Як і чим підживлювати горіх? Чи є якась порада, яка б для усіх підійшла?

Однієї схеми підживлення – немає. Це залежить від ґрунту, від сорту, росту та стадії розвитку горіха. Але треба пам’ятати, що молодому горіхові потрібно розвивати шкарлупу. Найважче йому це робити, коли він ще молодий. Ви можете допомогти йому – не паліть шкарлупи, а кидайте їх під горіхи. Вони перегниють. В них багато цінних вітамінів.

Коли садити горіхи: навесні чи восени

Садити горіх краще восени. Зразу після заморозку. Але, і в будь-який період осені – це краще, ніж навесні. В цей час вже листя обпало, брунька спить, земля тепла, корінь готовий ще поглинати поживні речовини. Навесні навпаки: коріть спить, брунька починає розвиватися, а земля – холодна. Посаджені дерева восени мені за рік дали приріст біля 40 сантиметрів, коли осінні – більше метра. І це той же сорт.

Але, якщо вже вирішили садити навесні, треба дерево трохи опускати вниз, фарбувати білою фарбою, мульчувати кореневу систему.

Які сорти горіхів взяти і чи багато є українських?

Українських сортів не так багато, тому горішники більше садять сорти з-за кордону. Але тут треба враховувати, що сорти з півночі дадуть гарний врожай на півдні, а південні – дадуть врожай на півночі менший. До того ж, часто приїжджим сортам не вистачає часу завершити вегетацію, і вони обмерзають. Краще брати хороші сорти з вашої місцевості, які добре прижилися в наших ґрунтах та кліматі.

Що краще: саджанець чи сіянець?

Саджанець і сіянець мають свої переваги і недоліки.

Сіянці: неоднорідні по росту, та й це буде вже зовсім інший сорт. Але, сіянці довговічні, морозостійкі та довше цвітуть. Вони ще й набагато дешевші.

Щеплені саджанці – вже конкретний сорт. Про нього може селекціонер розповісти все: період цвітіння, ріст, живлення, плодоношення. З саджанців  врожай можна вже починати збирати з 4-5-річного віку.

Як довго чекати прибутку від нового посадженого саду

Так, це – довгострокова інвестиція, яка зразу прибутку не дасть. Щеплені – на четвертий-п’ятий рік невеликий врожай дадуть. А сіянці – ще пізніше. Грецький горіх вступає в повне плодоношення на 12-15-й рік (50–60 кг/дерева). Тому, між деревами потрібно саджати інші культури, але ті, які не будуть конкурувати за воду. Наприклад – грушу, сливу.

Якщо взяти трирічний саджанець груші на карликовій підщепі Айва S-1 і посадити в кожному міжрядді при посадці горіха 10 х 10 метрів, вже на четвертий рік груша увійде в стадію повного плодоношення (15-18 тон з гектару). Це дасть прибуток з гектара саду більше 300 тисяч гривень.  Коли горіх розростеться, грушу доведеться викорчувати, але тоді вже прибуток приноситиме горіх.

Як готувати ґрунт до посадки? Які поради?

Для посадки ямку готуємо розміром 1 м³. Щоб дерево росло рівно, його потрібно прив’язати на рік-два до тимчасової опори. Необхідно мульчувати соломою або скошеною травою в радіусі одного метра навколо стовбура. Це не лише зменшить випаровування води з ґрунту, а й підвищить морозостійкість рослини.

В піщаний ґрунт потрібно додавати на дно – глину для покращення вологоємкості та 4-5-річний перегній. В важкий ґрунт додаємо пісок та такий же перегній, що буде полегшувати повітропроникність.

Скільки грошей потрібно на гектар саду?

Закладення горіхового саду – це досить затратне діло, але, в майбутньому воно даватиме великі доходи.

На гектар саду потрібно 80 дерев на схему 10 х 12 метрів. Вартість щепленого однорічного саджанця – 300-400 гривень.

Вартість біопрепаратів для поливу при посадці на гектар – біля 3 тисяч гривень.

Роботи на підготовку ґрунту, саджання, підв’язку коштують десь по 90 гривень на дерево. На 80 штук – 72 тисячі гривень.

Загальна вартість посадки саду на гектар землі – 34–42 тисячі гривень.

Крім цього, щороку теж будуть немалі витрати, але вони перекриються

Звісно витрати будуть постійні:

  • Захист від шкідників та хвороб — 6-7 обробок за сезон.
  • Полив. Можна зробити крапельне зрошення.
  • Догляд за міжряддями. Засівання їх.
  • Формування крони. Це триває перші 3-4 роки після посадки під час обрізки.

Але прибуток їх перекриє.

Придбати саджанці та отримати безкоштовну конкультацію від Івана Юкала можна на сайті «Твій горіх», або за телефонами: (097) 133-86-89 (менеджер Вікторія), (067) 84-82-323 (Іван Іванович Юкал).

Ірина Рудик, сайт БарNews.City